Przejdź do zawartość

Konserwanty

Konserwanty, jak wskazuje nazwa, pomagają utrzymać świeżość produktów. Stosujemy konserwanty, by chronić nasze produkty przed bakteriami, drożdżami i pleśnią. W środowisku naturalnym konserwanty pomagają chronić komórki roślinne, ludzkie i zwierzęce. Odgrywają również bardzo istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości naszych produktów. Bez konserwantów produkty mogłyby zacząć wydzielać nieprzyjemny zapach, zmienić kolor lub spleśnieć.

A person rubbing cream into their hands

Dokonujemy oceny każdego z naszych produktów, by wybrać najlepszy konserwant lub połączenie konserwantów. W jej przebiegu uwzględniamy takie czynniki, jak typ produktu, sposób jego stosowania i miejsce przechowywania. W wypadku kremów na przykład sprawdzamy, czy wielokrotne zanurzanie palców w produkcie spowoduje jego zanieczyszczenie.

Oprócz działania zgodnie z obowiązującymi przepisami i regulacjami przeprowadzamy też własne oceny bezpieczeństwa i monitorujemy prowadzone badania naukowe. Stosujemy konserwanty tylko wtedy, gdy są niezbędne, i uważnie kontrolujemy wykorzystywaną ilość. Takie podejście zapewnia, że stosujemy konserwanty w sposób bezpieczny i odpowiedzialny.

Rozumiemy, że niektórzy konsumenci wolą unikać pewnych konserwantów. Mając to na uwadze, jesteśmy czasami w stanie opracować produkty, które nie zawierają określonych konserwantów.

W kolejnych punktach można znaleźć więcej informacji na temat konserwantów, o które jesteśmy pytani najczęściej: parabenów, metyloizotiazolinonu, uwalniaczy formaldehydu i fenoksyetanolu.

Odpowiedź na Twoje pytania

Czym są konserwanty?

Konserwanty, jak wskazuje nazwa, pomagają utrzymać świeżość produktów. Mogą być wytwarzane syntetycznie lub występować naturalnie w środowisku. Na przykład borówki, ogórki, czereśnie i miód zawierają parabeny, a wszystkie zdrowe komórki ludzkie, zwierzęce i roślinne produkują i wykorzystują formaldehyd.

Stosujemy konserwanty, by nasze produkty były bezpieczne, skuteczne i atrakcyjne. Chronimy je w ten sposób przed wpływem bakterii, drożdży i pleśni, które mogą uszkodzić produkt i sprawić, że nie będzie on bezpieczny.

Dlaczego konserwanty są potrzebne?

Bez konserwantów wiele produktów mogłoby się zepsuć, co zmniejszyłoby ich skuteczność i mogłoby doprowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak infekcje skóry lub oczu. Wszyscy wiemy, że jedzenie się psuje. Tak samo mogłyby psuć się środki czystości i produkty higieny osobistej, zwłaszcza podczas przechowywania w panujących w łazience i w kuchni warunkach ciepła i wilgoci, które sprzyjają rozwojowi bakterii, drożdży i pleśni.

Konserwanty pomagają nam wytwarzać produkty, które są wygodne w użyciu i w przechowywaniu. Produkt bez konserwantów może wymagać na przykład przechowywania w lodówce lub wyrzucenia wkrótce po otwarciu.

Dlaczego Unilever stosuje różne konserwanty w różnych produktach?

Każdy konserwant ma inne właściwości. Niektóre konserwanty skuteczniej chronią przed pewnymi typami bakterii, drożdży i pleśni niż inne lub lepiej się sprawdzają w połączeniach z pewnymi składnikami. Podejmując decyzję o wyborze konkretnego konserwantu, bierzemy pod uwagę następujące aspekty: W jaki sposób produkt będzie produkowany i transportowany? Jaki klimat panuje w kraju, w którym będzie sprzedawany? Jak prawdopodobnie będą przechowywać go konsumenci?

W wypadku produktów higieny osobistej: czy jest to produkt przeznaczony do pozostawienia na skórze, jak krem do twarzy, czy do spłukania, jak żel pod prysznic? W wypadku środków czystości: na jakich powierzchniach będzie stosowany oraz czy jest stosowany do prania ubrań ręcznie, czy w pralce? Odpowiedź na te pytania pomaga określić najodpowiedniejszy konserwant lub połączenie konserwantów.

Czy konserwanty poddawane są ocenie pod kątem bezpieczeństwa?

Tak. Stosowane przez nas konserwanty zostały poddane ocenie pod kątem bezpieczeństwa — zarówno przez naszych ekspertów ds. bezpieczeństwa, jak i przez organy zewnętrzne. Zawsze przestrzegamy krajowych praw i przepisów. Opracowaliśmy też własne globalne standardy w celu zapewnienia, by nasze podejście do bezpiecznego stosowania konserwantów było konsekwentne. Wykorzystujemy odpowiednią ilość, by utrzymać jakość i bezpieczeństwo produktu, upewniając się, że żaden konserwant nie wchodzi w niebezpieczne reakcje z innymi składnikami tego samego produktu.

Czy wszystkie produkty zawierają konserwanty?

Stosujemy konserwanty tylko wtedy, gdy są niezbędne. Konserwanty są często niezbędnym warunkiem ochrony przed bakteriami, drożdżami i pleśniami. W pewnych produktach konserwanty nie są jednak konieczne, ponieważ ich składniki, opakowanie lub sposób użycia zapobiegają zanieczyszczeniu. Często są one określane jako „samokonserwujące”.

Rozumiemy, że niektórzy konsumenci chcą unikać pewnych konserwantów, jeśli mogą. Mając to na uwadze, jesteśmy też czasami w stanie opracować produkty, które nie zawierają określonych konserwantów.

Wróć do góry