W jaki sposób wybieramy składniki?
Bezpieczeństwo produktów jest naszym priorytetem. Nasze artykuły gospodarstwa domowego, kosmetyki i środki higieny osobistej są używane codziennie przez miliony ludzi na całym świecie. Konsumenci ufają, że dostarczymy im produkty bezpieczne dla nich, ich rodzin i środowiska.
Nasze standardy dotyczące składników
Nasze standardy dotyczące składników są ustalane na podstawie trzech głównych czynników: naszych wewnętrznych ocen bezpieczeństwa, przepisów prawa i regulacji oraz zmieniających się preferencji konsumentów.
Dbamy o to, aby nasze produkty były zgodne z obowiązującymi przepisami i spełniały rygorystyczne wymogi bezpieczeństwa. Wszędzie na świecie, gdzie nasze produkty są wytwarzane, sprzedawane lub użytkowane, stosujemy te same standardy. Od naszych dostawców i partnerów również oczekujemy ich przestrzegania. Gdy włączamy do działalności nową markę lub firmę, dokładamy starań, aby jak najszybciej dostosowała się ona do naszych standardów.
Nasze standardy są nieustannie weryfikowane i aktualizowane w świetle nowych informacji.
Więcej informacji znajduje się w artykule „Odpowiadamy na pytania konsumentów dotyczące składników”.
Bezpieczeństwo, środowisko i regulacje prawne
Unilever posiada globalne centrum doskonałości w zakresie nauk o bezpieczeństwie, ochronie środowiska i naukach regulacyjnych (SERS), w którym pracuje około 180 specjalistów, w tym naukowców uznawanych za autorytety w swoich dziedzinach.
Podstawowym celem zespołu SERS jest ocena bezpieczeństwa i wpływu produktów Unilever na środowisko, aby mieć pewność, że są one bezpieczne dla użytkowników, naszych pracowników oraz środowiska.
Zapewnienie bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju dzięki doskonałości naukowej i współpracy
Oprócz prowadzenia własnych, pionierskich badań naukowych ściśle współpracujemy również z czołowymi instytucjami na całym świecie, w tym z organami regulacyjnymi, naukowcami instytucji rządowych oraz ekspertami akademickimi. Współpraca ta zapewnia, że w naszych ocenach bezpieczeństwa i wpływu na środowisko zawsze stosujemy najnowsze osiągnięcia naukowe.
Nasze oceny bezpieczeństwa
Począwszy od pierwotnego, błyskotliwego pomysłu na nowy produkt, przez jego produkcję i sprzedaż, aż po utylizację, nasi naukowcy z SERS angażują się w każdy etap, aby wspierać zespoły w kwestiach bezpieczeństwa.
Zanim wprowadzimy produkt na rynek, naukowcy z SERS współpracują z zespołami w całej firmie Unilever, aby ocenić bezpieczeństwo produktu dla ludzi i środowiska.
Korzystamy z uznanych na całym świecie metod oceny, które uwzględniają technologię produktu, jego składniki oraz sposób, w jaki będzie on wykorzystywany.
Zrozumienie zagrożeń, narażenia i ryzyka
W naszych ocenach bezpieczeństwa bierzemy pod uwagę dwa kluczowe czynniki – potencjalne zagrożenie oraz poziom narażenia – aby określić stopień ryzyka związanego ze składnikiem lub produktem.
Zagrożenia mogą występować wszędzie wokół nas, czasami nawet tam, gdzie najmniej się ich spodziewamy.
Na przykład cyjanek jest niebezpieczną substancją chemiczną i może się uwalniać po zjedzeniu pestek jabłek.
Wiemy, że cyjanek jest szkodliwy, ale biorąc pod uwagę jego bardzo niskie stężenie, na jakie jesteśmy narażeni po spożyciu kilku pestek, nie stanowi on zagrożenia.
Ocena zagrożenia i narażenia ma szczególne znaczenie przy doborze składników oraz ustalaniu ich odpowiednich stężeń, tak aby były jednocześnie bezpieczne i skuteczne.
Gdy oceniamy narażenie na produkt, bierzemy pod uwagę ilość stosowanego produktu, czas trwania i częstotliwość użycia. Uwzględniamy również możliwość nieprzewidzianego, niezgodnego z przeznaczeniem użycia, np. zastosowanie żelu pod prysznic do mycia włosów.
Zapewniając, że poziom narażenia na produkt pozostaje znacznie poniżej wartości mogących wywołać szkodliwe skutki, mamy pewność, że nasze wyroby są bezpieczne dla konsumentów, pracowników oraz środowiska.
Jeśli pojawią się jakiekolwiek nowe informacje na temat składnika, zostaną one przez nas ocenione. Jeśli informacja ta zmienia naszą wcześniejszą ocenę ryzyka, zawsze podejmujemy działania.
Słuchamy naszych klientów
Od czasu do czasu słyszymy od osób stosujących nasze produkty, że wolałyby, abyśmy wytwarzali niektóre artykuły bez określonych składników. Wszystkie składniki naszych produktów są bezpieczne, niemniej jednak, jeśli tylko pojawi się odpowiednia alternatywa, zawsze rozważamy jej zastosowanie.
Prosimy o kontakt w przypadku pytań dotyczących składników któregokolwiek z naszych produktów.